Dobiegł końca projekt „Kulinarne zgierzan blogowanie”, który w dniach 3.09 – 8.10.2021 r. realizowany był przy współpracy ze zgierskimi szkołami podstawowymi nr 4 i 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG. Całość mogła się odbyć dzięki programowi Narodowego Centrum Kultury „Bardzo Młoda Kultura 2019-2021”, którego operatorem na województwo łódzkie jest Łódzki Dom Kultury.

Uczestnicy przedsięwzięcia wzięli udział w warsztatach historycznych (w muzeum poznali ciekawostki o dawnej zgierskiej kuchni – prowadzenie Magdalena Grabia-Krawczyk), fotograficznych ze szczególnym uwzględnieniem zasad kompozycji i światła w fotografii kulinarnej (prowadzenie Agnieszka Krach), żywieniowych (z Mateuszem Żłobińskim – Salaterka.pl) i dziennikarsko – literackich (o tym jak sporządzać wpisy na blogu – prowadzenie Adrian Skoczylas). Następnym i głównym ich zadaniem był wybór, przygotowanie i opisanie potrawy, co ostatecznie udostępniliśmy na blogu.

Bardzo nam miło ogłosić, że efektem realizacji projektu jest blog kulinarny pt. „Smaki Zgierza”, na którym znajdują się przepisy tradycyjnych dla regionu potraw. Mamy nadzieję, że blog będzie się rozwijał. Zapraszamy do jego współtworzenia wszystkich chętnych zgierzan.